Właśnie jesteś w restauracji od kuchni. Założyłam tego bloga, ponieważ chcę Wam pokazać, jak bardzo Złotej zależy na zadowoleniu każdego gościa. Liczę na wiele cennych komentarzy, które pomogą mi spełniać marzenia Złotej i jej gości.

wtorek, 23 lutego 2016

Roślinniejemy!



Dzisiaj poznałam Panią Ane dzięki, której przystąpiliśmy do kampanii Roślinniejemy Stowarzyszenia Otwarte Klatki. W tym celu stworzyłam dodatek do naszego menu, kartę Baobab z daniami wegańskimi. Coraz więcej osób decyduje się wybierać posiłki całkowicie roślinne z troski o swoje zdrowie, oraz z chęci prowadzenia ekologicznego trybu życia. Wrażliwość na los zwierząt hodowlanych to główny powód dlaczego zostaje się weganem. Weganizm to nie tylko dieta, to styl życia oparty na szacunku do zwierząt. Spróbujcie może wyznaczyć sobie raz w tygodniu dzień wolny od produktów odzwierzęcych. Wybierając posiłek roślinny zamiast zwierzęcego ratujesz zwierzęta.
Ja jako osoba świadoma wpływu trybu życia na zdrowie wiem, że nie tylko ruch ma wpływ na kondycję naszego ciała i zdrowie, a to co znajduje się na naszym talerzu ma również ogromne znaczenie. Dieta roślinna jest dobra dla osób unikających spożywania mięsa, alergików, osób nie tolerujących laktozy, dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem i chorobami serca. I oczywiście dla osób dbających o linię.
W naszej karcie Baobab na przystawkę proponuję znaną już naszą sałatkę z pieczonych buraków i rukoli z sosem owocowym lub świeżymi owocami w zależności od sezonu, z oliwą i sosem balsamicznym. Podobne danie znajdziecie w książce "Jadłonomia" Marty Dymek. Zupa, którą proponujemy naszym wegańskim gościom to nasz barszcz czerwony gotowany na burakach z czosnkiem, jabłkami i majerankiem. Zupa, którą sprzedajemy litrami każdego dnia. Co jakiś czas gotujemy też krem z pietruszki lub pasternaku z gruszkami na mleku migdałowym, który to jest także posiłkiem czysto wegańskim. Na danie główne proponujemy makaron bezjajeczny z pesto z suszonych pomidorów podany z parmezanem z migdałów i z pomidorkami koktajlowymi. Pyszny, polecam wszystkim. Na deser mamy naszą słynną już tartę jaglaną, o której pisałam w poście, to co w Złotej najsłodsze. Po przystąpieniu do kampanii Roślinniejemy jesteśmy też zaopatrzeni w mleko roślinne do kawy. Do picia proponujemy też nasze zdrowe soki owocowo - warzywne.
Myślimy też o tym, że czasami wybierając się na obiad z przyjaciółmi wśród, których jest weganin trudno jest wybrać miejsce, które będzie proponowało różnorodne dania dla Was wszystkich. Z tą myślą dokładamy do karty propozycję dań wegańskich. Pani Aniu bardzo dziękujemy!

Chcecie więcej wiadomości, polecam stronę http://www.otwarteklatki.pl/

4 komentarze:

  1. Już się cieszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. W ubiegłym roku latem przechodzilismy z mężem ulica Gierczak i nagle widzimy 2 stoliki przy ulicy i moment podawania dań- ten wyglad,zapach( a bylismy po obiedzie). Wiedzialam ze odwiedzę to miejsce choc mam problem,chorują na celiakie. No i stalo się,obsluga miła ale pomocna,zwlaszcza pani Ania. Jedzenie pyszne,świeże i nigdy mi nie zaszkodziło(bylismy tu wiele razy). Jestesmy z Koszalina i wszystkim znajomym polecy Złotą.Proszę o dania bezglutenowe! Serdecznie pozdrawiam Wlascicieli,obsługę i kucharki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujeny za zaufanie. Pozdrawiamy, a już od czerwca zapraszamy na nasz ogródek.

      Usuń
    2. Bardzo dziękujeny za zaufanie. Pozdrawiamy, a już od czerwca zapraszamy na nasz ogródek.

      Usuń