Właśnie jesteś w restauracji od kuchni. Założyłam tego bloga, ponieważ chcę Wam pokazać, jak bardzo Złotej zależy na zadowoleniu każdego gościa. Liczę na wiele cennych komentarzy, które pomogą mi spełniać marzenia Złotej i jej gości.

piątek, 13 stycznia 2017

Cepeliny, czy kartacze?


Cepeliny to potrawa litewska, którą serwujemy co jakiś czas zazwyczaj we wtorek w Złotej. Cepelin to rodzaj pyzy bo zrobiony z ziemniaczanego ciasta i wypełniony surowym przed ugotowaniem całego cepelina mięsem wieprzowym odpowiednio doprawionym. Ma kształt owalny, a przez niektórych rozpoznawalny jako kartacz. Podajemy je z naszą okrasą, czyli ze skwarkami z boczku i posiekaną cebulką, dodatkowo z kwaśną śmietaną.

Zimową porą mają swoich zwolenników, zresztą są bardzo pyszne. Niektórzy goście wręcz życzą sobie, aby powiadamiać ich sms-em o przygotowaniu tego dania. Wiele osób je cepeliny u nas po raz pierwszy w życiu, ponieważ w naszym regionie są one mało popularne. Przepis na to danie nie jest skomplikowany, ale raczej pracochłonny, dlatego chętnie zamawiacie je u nas. Nasi goście  nie mają oporów, aby próbować nowe dania i chętnie próbują cepeliny. Wychodzą bardzo objedzeni, ale zadowoleni. Ostatnio jedna pani pięć minut po złożeniu zamówienia zapytała się, a co to jest ten cepelin, którego zamówiłam, co ja będę jadła? Dlatego też staramy się w niektóre dni przygotowywać Wam coś spoza karty, zawsze takie dania cieszą się ogromną popularnością i są w całości skonsumowane. Lubimy Was rozpieszczać i cieszymy się, gdy Wam smakuje. Postaramy się nadrobić zaległości na blogu i informować Was co u nas słychać.
Przepis na to danie jest bardzo prosty łączymy surowe ziemniaki 75% tarte i odsączone z ziemniakami ugotowanymi 25% za pomocą jajek, formujemy placki, które nadziewany mięsem mielonym i gotujemy na małym ogniu. Danie jest bezglutenowe, a jak ktoś nie chce okraski możemy nie polewać, ale zimą przyda nam się troszkę tłuszczyku, szczególnie, że przyszłym tygodniu znowu ma pomrozić!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz